arrow-up
Roulette77

Free

online

Support UkraineSupport Ukraine

Szerencsejáték függőség – mit tehetünk ellene, hogyan kezelhetjük?

A játék, a szerencsejáték mindenki mást jelent, minden embernek egyéni igénye van arra, hogy élvezze a játékokat. A szórakozás, a játékokkal járó izgalom az, ami mindenkit megmozgat, és ami szélsőséges esetben hosszú távon okozhat – néha akár végzetes – problémákat. A következőkben megvizsgáljuk, mi a szerencsejáték függőség, hogyan vehetjük észre (időben), illetve hogyan kezelhetjük, ha már napvilágra került a baj.

A szerencsejáték függőség, mint betegség

A túlzásba vitt szerencsejáték anyagi és lelki problémákat is okozhat, és ma már gyakran betegségként tekintenek rá, amelynek kezelése nagyon súlyos esetekben akár klinikai, szakorvosi segítséget is igényelhet. A barátok, családtagok gyakorta csak akkor jönnek rá, hogy gond van, amikor már nagy a baj. A szerencsejátékok függőség-szerű játszásának számos jele van, amelyek még korán, akár öndiagnózis révén is elvezethetnek a betegség felismeréséig, és időben történő kezeléséig. Amikor azt érezzük, vagy a környezetünkben élő játékos úgy érzi, hogy a játék számára nem is igazán szórakozás, hanem szükséglet vagy kényszer, akkor mindenképpen törekedni kell arra, hogy kivezessük őt, vagy magunkat a játékok bűvköréből.

Hogyan ismerhető fel a szerencsejáték függőség?

A pszichiáterek már állítottak össze listát arra vonatkozóan, hogy a szerencsejáték függőség milyen jelekkel jelenik meg:

 • A játékos szükségét (sőt igényét) érzi annak, hogy egyre növekvő tétekkel játsszon, csak hogy az izgalom megmaradjon.
 • A játékos nyugtalan, ingerlékeny, ha valamiért nem térhet vissza a játékhoz, vagy teljesen el van zárva attól.
 • A játékos gyakran gondol a szerencsejátékra, vagy sokat beszél róla, pl.: régebbi élmények gyakori elmesélése, vagy akár a következő „kör” tervezgetése.
 • A játékos gyakran inkább a szerencsejátékhoz fordul, ha gondterhelt, stresszes.
 • Sikertelen játékmenetet követően még többet játszik, hogy kiegyenlítse a veszteséget (üldözi a veszteségét).
 • A játékos hazudik a szerencsejátékos tevékenységgel kapcsolatban, tagad, másra tereli a szót.
 • A játékos elhanyagolja a személyes kapcsolatait, munkáját, iskoláját a szerencsejáték miatt.
 • A játékos elkezd pénzt kérni másoktól, elhallgatva, hogy szerencsejátékra kell neki az összeg.

Ezeket a tüneteket nem olyan könnyű észrevenni, és emiatt nagyon fontos, hogy ha tudomásunkra jut egy ilyen helyzet, azonnal segítséget kérjünk. Hasonlóan a többi függőséghez, a szerencsejáték függő szintén ellenkezhet, depresszióssá válhat, vagy akár nagyobb kárt is okozhat magában vagy környezetében, ha szembesítésre kerül a problémájával.

Amit sokan nem vesznek figyelembe, hogy ez a fajta függőség, ez a destruktív életvitel gyakran öröklődő jellegű, apáról fiúra, anyáról lányára szállhat a hajlam. Ezen túl pedig traumák, stressz és depresszió is vezethet a túlzott szerencsejátékhoz.

A függőséggé vált szerencsejáték kezelése

Az egyik legfontosabb kezelési mód nem más, mint a megelőzés. Ha tudomásunk van arról, hogy a környezetünkben valaki lehet, hogy függővé kezd válni, érdemes valamilyen módon segíteni neki elkerülni a nagyobb bajokat. Ez természetesen azt jelenit, hogy első lépésben nem adunk neki pénzt.

Ma már az online kaszinókban lehetséges egy önkontroll beállítást életbe léptetni, amely segítségével például limitálható a befizetések száma, de van olyan, ahol még akár a játékidőt és maximális téteket is meg lehet adni. Az egyre ügyesebb szoftveres megoldásoknak köszönhetően pedig akár automatizálható is a folyamat, s nő az ezt a lehetőséget felhasználó kaszinók száma is.

A legtöbben maguk is képesek arra, hogy a teherré váló szerencsejátékot abbahagyják. Itt fontos megjegyezni ismét, hogy ha már nem szórakozás a játék, akkor abba kell hagyni egy időre. Ha ez nem sikerül, akkor pedig számos terápiás lehetőség áll rendelkezésre:

 • Kognitív viselkedési terápia (CBT)
 • Pszichodinamikus terápia
 • Családterápia
 • Csoportos terápia (az Anonim Alkoholisták mintájára)

Gyógyszeres kezelés nincs a szerencsejáték függőségre, esetleg az azzal járó, vagy azt kiváltó állapotokra (idegesség, depresszió) lehet gyógyszeres kezelést kiírni, szigorú pszichológusi ellenőrzést mellet.

A család és a barátok szerepe a függőség kezelésében kiemelt fontosságú, ezért mindenképpen szükséges beszélni a problémáról, s lehetőség szerint együtt megoldani. A tanácsadás, a terápia sokat segíthet, hiszen amellett, hogy visszaszerezhető a kontroll a szerencsejátékos tevékenység fölött, lehetőséget nyújt a családi, baráti kapcsolatok helyreállításában, a pénzügyi ellenőrzés felépítésében, illetve akár egy hobbi megtalálásában, ami nagyobb izgalmat nyújthat, mint a szerencsejáték.

Mit tehetek, ha valaki a környezetben szerencsejáték függő?

Amit sohasem szabad csinálni:

 • Az érintett kioktatása, vele való veszekedés
 • Kirekesztés a családi-baráti körből
 • Az érintett „felmentése”, mentegetése (pl.: Hát, most rúgták ki, nagyon rossz most neki.)
 • Ne várjunk azonnali gyógyulást

Amit mindenképpen érdemes megtenni:

 • Beszélgetés arról, hogy minket, hogyan érint (vagy a gyermekeket a családban hogyan érintheti); próbáljuk meg kideríteni a baj forrását.
 • Nyugalom megőrzése
 • Segítség kérése akár magunk, akár a játékos számára.

Hol kérhet segítséget?

Ha Ön, vagy valaki a környezetében úgy érzi, hogy a fogadások és a kaszinójátékok függőségi problémákat okoznak, akkor jó tudni, hogy van segítség:

 • Szerencsejátékos Segélytelefon: hétköznapokon hívható telefonszám, 15-19 óra között érhető el a +36-21-262-0603-as számon. Az ELTE Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszéke működteti, a Pro Psychologia Alapítvánnyal közösen. Ingyenesen hívható.
 • Lehetséges emailben is segítséget kérni: [email protected] címen, vagy Skype-on, az „ELTE Szerencsejátékos segélyszolgálat” nevű partnert keresve.

Mindenképpen fontos, hogy tudja: a problémájával nincs egyedül, és mindig van segítség, kiút a bajból!